Direct inschrijven

Wilt u pedicure worden? Dan kiest u voor een mooi vak. Als pedicure geeft u advies over schoeisel en behandelt u verschillende soorten voetproblemen. U kunt veel betekenen voor uw cliënten. Het is dankbaar werk en dat krijgt u ook terug van uw cliënten.

Voetkundig Centrum Achterhoek leidt op tot het officieel erkende branchediploma pedicure. Er komt steeds meer vraag naar pedicures. Het is een vak met toekomst.

Het is nu ook mogelijk om deze studie thuis te volgen. Als u al beschikt over enige medische kennis en kennis van het menselijk lichaam dan is de thuisstudie een goede optie. Mocht dit niet zo zijn, dan adviseren wij om de klassikale opleiding te volgen. De ervaring leert namelijk dat als men nog geen kennis heeft van het menselijk lichaam, de thuisstudie pittig kan zijn.
Bij de thuisstudie studeert u thuis de theorie, die onderverdeeld is in vier blokken. Dat zijn:

  1. algemene anatomie en fysiologie (de bouw en werking van het lichaam)
  2. specifieke anatomie, pathologie en orthopedie (de bouw van het lichaam en afwijkingen)
  3. theorie van de praktijk
  4. hygiëne, Arbo en Milieu (HAM)

Dit alles doet u met begeleiding van onze docent. Per hoofdstuk worden er meerkeuzevragen en open vragen gesteld. Zo wordt u goed voorbereid op het examen.
U doet in totaal vier theorie-examens, bestaande uit 40 meerkeuzevragen. Eén voor blok 1, één voor blok 2, één voor blok 3 en 4. De examens worden afgenomen door examenbureau Exuive in Amersfoort.

Thuisstudie pedicure

Vooropleiding

U hebt geen specifieke vooropleiding nodig voordat u aan deze studie begint. De thuisstudie pedicure is te vergelijken met een brancheopleiding op MBO 3-niveau.

Studieduur

De opleiding tot pedicure duurt ongeveer 12 maanden. U kunt elke dag in het jaar starten met deze thuisstudie.
Per week moet u rekenen op ongeveer 8 uur studeren.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens de thuisstudie pedicure krijgt u begeleiding van een deskundige docent. Na elk hoofdstuk maakt u oefenvragen die u, samen met eventuele andere vragen, per post of per mail naar onze docent stuurt. Zij kijkt de antwoorden na en stuurt uitleg, tips en aanwijzingen terug.

Lesboeken

Zodra u zich hebt aangemeld voor deze opleiding, ontvangt u van ons de boeken, de oefenvragen en de bestanden voor het ondernemersplan/portfolio. Wij sturen ook een studieplanning mee, zodat u een idee hebt hoe u het best kunt studeren.

Programma

De opleiding is onderverdeeld in een theoriegedeelte, een gedeelte ondernemersvaardigheden (portfolio) en een praktijkgedeelte.
Het theoriegedeelte bestaat uit vier blokken (zie bovenaan deze pagina). U sluit dit onderdeel af met vier theorie-examens.

Voor het onderdeel ondernemersvaardigheden is het verplicht een portfolio te maken. U krijgt van ons de informatie thuisgestuurd, zodat u weet waar het portfolio aan moet voldoen. U kunt er voor kiezen om het portfolio zelf thuis te maken, of bij Voetkundig Centrum Achterhoek tijdens de cursus ondernemersvaardigheden. Let op, deze cursus staat los van de thuisstudie pedicure. U dient zich hier apart voor in te schrijven. De kosten zijn te vinden op deze pagina. U sluit dit onderdeel af met een mondeling assessment.

Het praktijkgedeelte kunt u niet zelf thuis leren. Hiervoor organiseren wij 9 praktijkdagen in Doetinchem, waarin u onder meer leert hoe u nagels knipt en freest, hoe u ingroeiende nagels en likdoorns moet behandelen, hoe u een anamnese afneemt en hoe u blauwdrukken maakt. Uiteraard wordt alles via de richtlijnen en de beroepscode van het voetverzorgingsbedrijf gedaan. Voor de praktijkdagen dient u zelf voor modellen te zorgen. Voor dit onderdeel dient u thuis te oefenen. U sluit dit onderdeel af met een praktijkexamen, waarin u 1,5 uur de tijd hebt voor een behandeling.

Meekijkstage

Het is verplicht om tijdens de opleiding een meekijkstage te lopen van 10 uur. U krijgt van ons een lijst met pedicurepraktijken die u kunt benaderen. Natuurlijk kunt u ook zelf een pedicurepraktijk zoeken.

Ondernemersvaardigheden

Voor dit onderdeel dient u een portfolio te maken. Wij sturen hiervoor de informatie naar u toe. Een onderneming starten doet u niet zomaar, daar gaat wat onderzoek aan vooraf. In het portfolio laat u zien dat u goed hebt onderzocht wat er allemaal bij komt kijken als u een onderneming start. Denk aan onderwerpen zoals de bedrijfsdoelstelling, marktonderzoek, kostprijsberekening en voorraadbeheer. Dit onderdeel wordt afgesloten met een mondeling assessment.

Praktijkdagen

Voetkundig Centrum Achterhoek organiseert voor de thuisstudie pedicure 9 praktijkdagen. De theorie kunt prima thuis leren, maar dat geldt niet voor de praktijk. Hiervoor krijgt u begeleiding van onze vakbekwame praktijkdocenten. U dient zelf voor modellen te zorgen. Er wordt gewerkt volgens de beroepscode van het voetverzogingsbedrijf.

Examens

Bij de thuisstudie pedicure worden er een aantal examens afgenomen. In totaal doet u vier theorie-examens, één mondeling examen en één praktijkexamen.
De examens worden afgenomen bij Exuive.

Kosten

inschrijfgeld € 127,05
lesgeld € 1.228,15 bij betaling in 1 keer, of 12 termijnen van € 107,69
boeken & voetskelet * € 258,77 (inclusief lesboek voor ondernemersvaardigheden en blauwdrukken)
materiaal ** € 635,25
motor ** € 1.027,29
theorie-examen 4 examens à € 95,- per examen (vrijgesteld van btw)
praktijkexamen 1 examen à € 232,- per examen (vrijgesteld van btw)
mondeling examen 1 examen à € 232,- per examen (vrijgesteld van btw)
diploma € 45,- (vrijgesteld van btw)

* Het is verplicht om de boeken, de motor en het materiaal bij Voetkundig Centrum Achterhoek aan te schaffen.

Vervolgopleiding

Na de opleiding tot pedicure kunt u een vervolgopleiding doen voor medisch pedicure. De opleiding tot medisch pedicure kunt u als een thuisstudie of als een klassikale studie volgen. Kijk voor meer informatie over de thuisstudie op deze pagina. Voor meer informatie over de klassikale opleiding kunt u hier kijken.

Vrijstelling

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor vrijstelling voor bepaalde onderdelen. Wilt u hier meer over weten, mail dan naar info@voetkundig-centrum-achterhoek.nl